Sollicitatie Tips

Sollicitatie Tips

augustus 14, 2019 0 Door Mevrouw Blog

Sollicitatie Tips

Loop jij tijdens het solliciteren steeds tegen dezelfde dingen aan en heb je al meerdere afwijzingen gehad? Heb je moeite om de interviewer te overtuigen van jouw kwaliteiten, maak je steeds een te zenuwachtige indruk of heb je juist geen idee waar het aan ligt? Geen zorgen, het is een veelvoorkomend probleem!

Hoe maak je de kans zo groot mogelijk dat je die mooie baan ook echt krijgt? Hieronder enkele sollicitatie tips en aandachtspunten, want ook bij solliciteren geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Veel succes!

CV en motivatie

Je hebt een mooie vacature gezien. Een vacature voor een baan waarvan je denkt dat deze goed bij jouw ambities, talenten en vaardigheden past. Maar let op: jij bent niet de enige die op de vacature gaat reageren. Daarom moeten jouw motivatie en cv indruk maken. Een goed cv laat zien welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden jij hebt. Met je motivatie geef je een eerste indruk van wie jij bent en waarom jij de juiste persoon bent voor de functie.

Een goed Linkedin profiel

Anno 2019 zal een werkgever als eerst even snel je naam opzoeken op Google/Linkedin. Daarom is het verstandig om direct al een goede eerste indruk te maken. Ook kunnen er werkgevers naar potentiële werknemers zoeken via Linkedin! Een win-win om je Linkedin pagina netjes en up-to-date te houden.

Voorbereiding voor je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Je bent er bijna.

Hieronder bespreken we 10 tips voor je sollicitatiegesprek.

1. Kom op tijd

Goed uit te voeren. Maar vaak gaat de tijd snel en opeens heb je stress. Zeer ongemakkelijk als je zwetend binnenkomt omdat je moest rennen voor de trein.

2. Kleed je passend

Advocatenkantoor is heel anders dan een startup. Kleed je passend. Weet je de dresscode (cultuur niet)? Dan is de regel: kleed je altijd netjes (jasje dasje).

3. Een verzorgd uiterlijk

Zou bij puntje 2 kunnen horen maar is net wat anders. Een pak aan en niet geschoren? Is nog steeds een min-etje achter je naam.

4. De kracht van de glimlach

Wetenschappelijke studies naar de effecten van de glimlach:

72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol
86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanner deze lacht.
Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

De kern is dat een glimlach een positieve werking heeft wanneer deze oprecht is. Let op: echt is. Dus probeer het niet teveel te faken of te overdrijven – dit werkt weer averechts.

5. Een goede handdruk

Lijkt zo simpel maar je kan best wat aflezen aan een handdruk. Een aantal tips voor een goede indruk:

Tip 1: handoriëntatie
De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. Niet: een open of gesloten hand uitsteken.

Tip 2: knijpkracht
Geef vijf mensen een hand en ze knijpen allemaal anders. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een kerel knijp je steviger en bij een klein (oud) vrouwtje wat zachter.

Tip 3: knijpduur
Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contact schuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander.

6. Maak oogcontact

Bij de eerste kennismaking (bij de handruk zeg maar) houd voortdurend oogcontact tijdens deze kennismakingsfase met je gesprekspartner(s). Als je dit niet doet dan kun je onzeker, oneerlijk of zelfs arrogant overkomen.

7. Toon belangstelling in de persoon (interviewer)

Hoe lang werkt u zelf al hier?
Hoe zou u zelf de cultuur binnen de organisatie omschrijven?
Stel ik heb net samen met u mijn arbeidscontract getekend, wat zijn de twee belangrijkste tips die u mij zou geven?

8. Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Dit wil je uiteraard vermijden.

Creëer een open houding en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt + iets aan het vertellen is. Knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon volgt (begrijpt) en dus actief luistert. Maak eventueel notities (van belangrijke punten of zaken waar je na een uitleg een vraag over wil stellen).

9. Bereid je gesprek goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles weet over de organisatie, de recruiter (interviewer) en de functie. Klinkt simpel en logisch. In praktijk wordt dit niet of slecht gedaan. Dus profiteer van dit gegeven en bereid je voor.

10. Wees positief

Praat niet negatief over een vorige werkgever. Straal positiviteit uit en spreek dit ook uit. Als je

Heb je toch professionele hulp nodig? Twijfel dan geen moment en bezoek een sollicitatie coach.

Zij kunnen je altijd nog beter helpen.